Hoofdluisprotocol PCB de Bron

 

Inhoud:

Wat is hoofdluis?

Hoe kun je hoofdluis krijgen?

Hoe weet je of je luizen en/of neten hebt?

Behandeling van hoofdluis

 • Stappenplan
 • Antihoofdluismiddelen

Hoe kun je verspreiding van hoofdluis voorkomen?

Praktische tips voor de behandeling

De ouderwerkgroep: Kriebelouders

 • Werkwijze luizencontrole
 • Werkwijze bij constatering van hoofdluis

Bijlage: ouderbrief 

Wat is hoofdluis?

De hoofdluis behoort tot de groep van insecten die als parasiet op zoogdieren leeft. Luizen leven uitsluitend van het bloed van de gastheer. De luis prikt een minuscuul gaatje in de hoofdhuid en zuigt daaruit bloed op. De hoofdluis komt alleen bij de mens voor en leeft uitsluitend in de haren op de hoofdhuid waaronder soms ook baard, snor en wenkbrauwen. Een volwassen luis leeft ongeveer een maand en legt zo’n 6-8 eieren per dag: dit zijn de neten. Luizen leggen hun eieren aan de basis van de haren, bij voorkeur op de donkere, warme plaatsen op het hoofd, zoals onder de pony, achter de oren en in de nek. De eieren (neten) komen na 7-9 dagen uit. De nieuwe luizen beginnen dan na 7-9 dagen ook met het leggen van eieren. Het is dus niet verwonderlijk dat het aantal luizen op het hoofd in korte tijd sterk kan toenemen. De neten zijn meestal vuilwit tot geelbruin van kleur, een enkele keer ook zwart. Neten zijn moeilijk los te krijgen. Het verschil met roos is overduidelijk: roos zit altijd los. 

Hoe kun je hoofdluis krijgen?

Er bestaan GEEN middelen die hoofdluis kunnen voorkómen!! Iedereen, jong of oud kan hoofdluis krijgen. Hoofdluis zoekt bij voorkeur een schoon hoofd, omdat ze een hekel hebben aan vieze haren. Kinderen tot ongeveer 12 jaar hebben de meeste kans hoofdluis op te lopen. Ook volwassenen kunnen hoofdluis krijgen als er een kind in het gezin is met hoofdluis, omdat luizen makkelijk overlopen van hoofd naar hoofd. Luizen kunnen niet springen en niet vliegen. Ze kunnen alleen lopen: van het ene hoofd op het andere hoofd. Kinderen zijn het meest bevattelijk voor hoofdluis. Gewone lichaamshygiëne is niet van invloed op het krijgen van luizen. Luizen leven van mensenbloed en dat vinden ze ook op een brandschoon en kortgeknipt hoofd. Je kunt hoofdluis niet voorkomen door elke dag je haar te wassen.

Hoe weet je of je luizen en/of neten hebt?

Als je pas besmet bent met hoofdluis heb je vaak nog niet zo veel last van jeuk. Jeuk is wel altijd een reden om te kijken of er hoofdluizen en neten op het hoofd te zien zijn. Iedereen kan luizen en neten herkennen. Neten zitten vaak tussen de nekharen, onder de voorhoofdsharen of achter de oren. Met enige routine zijn ze goed te ontdekken door iemand die op die plaatsen de haren nakijkt. Indien de neten verder dan 2 centimeter van de hoofdhuid verwijderd zijn, kan er sprake zijn van een oude besmetting. Dus hoe verder de neten van de hoofdhuid verwijderd zijn hoe langer geleden de besmetting heeft plaatsgevonden.

Behandeling van hoofdluis

Als u hoofdluis ontdekt hoeft u niet naar de huisarts, maar het is wel belangrijk de luizen meteen te bestrijden. Want zolang er in het haar luizen aanwezig zijn of er neten dicht bij de hoofdhuid zitten, is hoofdluis besmettelijk. De behandeling van hoofdluis bestaat uit het bestrijden ervan en het voorkomen dat anderen besmet worden. Hierna vindt u een stappenplan.

Stappenplan behandeling hoofdluis 

 

 1. Bestrijden:
  kam gedurende 14 dagen het haar elke dag met een metalen netenkam. Dit uitkammen is de belangrijkste stap! Doe dit als volgt: 
  • Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar (niet uitspoelen).
  • Bescherm de ogen met een washandje en kam eerst met een gewone kam de klitten weg.
  • Pak dan de netenkam en kam al het hoofdhaar, pluk voor pluk, vanaf de haarwortel. Begin bij het ene oor en pak na elke kambeweging een pluk in de richting van het ander oor. Vastgeplakte neten kunt u eventueel losweken door te deppen met azijn.
  • Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een papieren servet of zakdoek.
  • Spoel de crèmespoeling uit.
  • Combineer het kammen eventueel met een antihoofdluismiddel en herhaal de gecombineerde behandeling na 7 dagen.
 1. Antihoofdluismiddelen

U kunt deze behandeling eventueel combineren met een antihoofdluismiddel. Ook dan is het belangrijk dat u twee weken lang elke dag het haar doorkamt. U kunt het beste een antihoofdluismiddel gebruiken waar dimeticon in zit. Hoofdluizen worden steeds vaker ongevoelig voor antihoofdluismiddelen waar malathion of permetrine in zit.

Hoe kun je verspreiding van hoofdluis voorkomen?

Hoofdluis verspreidt zich door van hoofd tot hoofd te lopen. Het enige en dus meest lastige is dit contact te voorkomen. Vooral in omstandigheden waar veel mensen dicht bij elkaar verblijven, wordt hoofdluis makkelijk verspreid. De rol van overdracht via materialen als kammen, kleding, beddengoed etc. is nooit wetenschappelijk aangetoond.  Het is belangrijk om bij constatering van hoofdluis bij een kind onmiddellijk de school van het kind, ouder(s)/verzorger(s) van vrienden/vriendinnen en eventuele clubs waarschuwen om verdere besmetting te voorkomen.  

Praktische tips voor de behandeling

Preventief behandelen met een luizen dodende shampoo heeft geen zin. Bij het gebruik van een luizendodende shampoo dient u altijd eerst de gebruiksaanwijzing goed te lezen. Gebruik deze shampoo altijd in combinatie met kammen met een speciale netenkam. 

Zorg dat de gehele hoofdhuid goed behandeld wordt; geen plekjes overslaan. Na de behandeling gaan de luizen en neten dood, maar niet altijd meteen.

Het is verstandig om de behandeling altijd na één week te herhalen, ook al staat op het flesje/tube dat het eigenlijk niet nodig is. Dit omdat soms nog enkele neten zijn blijven leven. Er kan ook weer een nieuwe besmetting zijn opgetreden. Heel zelden lijken de luizen niet meer gevoelig voor een bepaald middel. Meestal is echter onjuist gebruik van het hoofdluismiddel of een nieuwe besmetting de oorzaak. Lijkt het toch zo te zijn, gebruik dan een ander middel en vraag advies aan de apotheek of drogist. Behandel niet vaker dan twee keer met een hoofdluismiddel. Ga dan verder met het dagelijks kammen met een netenkam van het hele gezin. In geval van dik en veel haar, is het gebruik van een luizen dodende spray af te raden. Het is met  een spray moeilijker om de gehele hoofdhuid goed te behandelen.

De Ouderwerkgroep:

Onze school heeft een werkgroep met de naam ‘Kriebelouders’. Deze ouders verzorgen de hoofdluiscontroles op school. Het doel hiervan is om grote uitbraken van hoofdluis tegen te gaan, maar kan besmetting en overdracht niet voorkomen. Het signaleren en behandelen van hoofdluis is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle ouders. Daarom vragen we u wanneer u zelf hoofdluis constateert, dit zo snel mogelijk te melden bij uw groepsleerkracht. Deze schakelt de werkgroep “kriebelouders” in. De werkgroep volgt de GGD-richtlijnen voor hoofdluisbestrijding.

Luizencontrole:

De eerste dag na vakanties van minimaal één week vindt er een luizencontrole bij alle aanwezige kinderen plaats door de kriebelouders. De luizencontrole na de zomervakantie vindt plaats in de eerste schoolweek op een nader te bepalen dag. U wordt hier van op de hoogte gebracht d.m.v. de nieuwsbrief of d.m.v. een email. Op de controledag mogen de kinderen geen gel in hun haren, omdat we dan niet goed kunnen controleren. De controles vinden plaats buiten het klaslokaal (behalve bij groep 1 en 2). Kinderen die op de ochtend van controle afwezig zijn ontvangen een brief, waarin aan de ouders gevraagd wordt de controle zelf te doen. 

Werkwijze bij constatering van hoofdluis:
 • In geval van hoofdluis, wordt hiervan aantekening gemaakt op een namenlijst van de klas. Aan de kinderen wordt geen mededeling gedaan over de bevindingen.
 • De ouders/verzorgers van het besmette kind worden telefonisch geïnformeerd door de leerkracht met het verzoek het kind dezelfde dag te behandelen. De besmetting wordt per brief nogmaals bevestigd.
 • In een brief aan alle ouders wordt melding gemaakt van een besmetting in de klas. Alle brieven worden per email verzonden. Indien een ouder/verzorger geen gebruik wenst te maken van dit communicatiemiddel dan ontvangt deze de informatie op papier.
 • Op de buitendeur hangen we een hoofdluisposter, zodat ouders kunnen zien dat er hoofdluis heerst op school en ze meer alert kunnen zijn.
 • Binnen twee weken is er een nieuwe controle van alle kinderen van de betreffende groep (op dezelfde manier als de eerste controle). Zijn er dan nog luizen/neten te zien dan wordt er twee weken later weer gecontroleerd (ouders van de betreffende groep worden weer geïnformeerd).
 • Blijkt dat zes weken na de eerste constatering dat het kind nog niet vrij is van hoofdluis/neten dan schakelt de contactpersoon “luizencontrole” de directie in. Deze doet dan (nadat de ouder(s) hierover door de leerkracht is/zijn geïnformeerd) een melding bij de GGD. De GGD neemt dan contact met de ouders op om samen met hen de hoofdluis te bestrijden.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met de GGD Gelderland-Zuid via (088) 144 71 11 (maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 14.00 uur). Wanneer u meer wilt lezen, kunt u informatie over hoofdluisbestrijding vinden op de website van de GGD (www.ggdgelderlandzuid.nl).

 

 

 

Bijlage: Ouderbrief

 

Beste ouders/verzorgers,

 

Bij een aantal leerlingen op de school of in de klas van uw zoon/dochter is hoofdluis aangetroffen. Het hebben van hoofdluis is niet ernstig, maar het is wel verstandig er iets aan te doen. In deze brief leest u wat u kunt doen om hoofdluis te voorkomen en, zo nodig, te behandelen. (duidelijke informatie staat ook op de website van www.ggdgelderlandzuid.nl: algemene hoofdluisfolder).

 

Hoe krijgt uw zoon/dochter hoofdluis?

Hoofdluis krijgen heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Het kan iedereen overkomen. Luizen zijn overlopers. Ze wandelen van hoofd naar hoofd. Of ze gaan via jassen, kammen of haarborstels op zoek naar bloed om zich te voeden. De hoofdluis zoekt graag een warm plekje op: achter de oren, in de nek of onder een pony bijvoorbeeld.

 

Hoe herkent u hoofdluis?

Hoofdluis veroorzaakt meestal jeuk, maar niet altijd. Als u het haar met een netenkam of luizenkam doorkamt boven een vel wit papier, kunt u zien of er luizen uitvallen. Het zijn grijsblauwe of - na het bloed zuigen - roodbruine beestjes van een paar millimeter groot. Hun eitjes (neten) zijn witte stipjes die op roos lijken. Alleen zit roos los terwijl neten juist aan het haar vastkleven, dicht bij de hoofdhuid. Neten groeien met het haar mee. Zodra ze meer dan twee centimeter van de hoofdhuid af zitten, kunnen er geen luizen meer uitkomen.

 

Wat kunt u doen?

Als u hoofdluis ontdekt hoeft u niet naar de huisarts, maar het is wel belangrijk de luizen meteen te bestrijden. Want zolang er in het haar luizen aanwezig zijn of er neten dicht bij de hoofdhuid zitten, is hoofdluis besmettelijk. De behandeling van hoofdluis bestaat uit het bestrijden ervan en het voorkomen dat anderen besmet worden. In het vervolg van deze brief vindt u een stappenplan.

 

Stappenplan behandeling hoofdluis 

 

 1. Bestrijden: kam gedurende 14 dagen het haar elke dag met een metalen netenkam. Dit uitkammen is de belangrijkste stap! Doe dit als volgt: 
  • Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar (niet uitspoelen).
  • Bescherm de ogen met een washandje en kam eerst met een gewone kam de klitten weg.
  • Pak dan de netenkam en kam al het hoofdhaar, pluk voor pluk, vanaf de haarwortel. Begin bij het ene oor en pak na elke kambeweging een pluk in de richting van het ander oor Vastgeplakte neten kunt u eventueel losweken door te deppen met azijn.
  • Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een papieren servet of zakdoek.
  • Spoel de crèmespoeling uit.
  • Combineer het kammen eventueel met een antihoofdluismiddel en herhaal de gecombineerde behandeling na 7 dagen.

 

2.Antihoofdluismiddelen

U kunt deze behandeling eventueel combineren met een antihoofdluismiddel. Ook dan is het belangrijk dat u twee weken lang elke dag het haar doorkamt. U kunt het beste een antihoofdluismiddel gebruiken waar dimeticon in zit. Hoofdluizen worden steeds vaker ongevoelig voor antihoofdluismiddelen waar malathion of permetrine in zit. Preventief behandelen van het haar is niet zinvol.

 

Goed om te weten.

 • Het krijgen van luizen heeft niets te maken met schoon of vies. Luizen leven van mensenbloed en dat vinden ze ook op een hoofd met schoon, kortgeknipt haar.
 • Jassen en beddengoed wassen hoeft niet meer (bron: RIVM)

 

Hoofdluis heb je niet alleen

Hoofdluis is enorm besmettelijk. Als uw kind hoofdluis heeft, meld dat dan op school, bij de kinderopvang, op (sport) clubjes, bij vriend(innet)jes, oppassen, opa’s en oma’s. Zij kunnen dan ook controleren. Bovendien moet u alle gezinsleden controleren. Vindt u bij hen geen luizen, herhaal de controle dan eens per week, gedurende twee weken. Vergeet ook uzelf niet. Hoe eerder de hoofdluis behandeld wordt, des te eerder de verspreiding stopt.   

 

 

Heeft u na het lezen van de brief nog vragen, dan kunt u kijken op www.ggdgelderlandzuid.nl (trefwoord: hoofdluis) of bellen met de GGD (088) 144 71 11 (Maandag t/m vrijdag tussen 8.30 – 14.00 uur). Maar u kunt ook contact opnemen met onze contactpersoon Rianne Hendriks.

 

De klas wordt binnen twee weken weer door ons gecontroleerd.

Met vriendelijke groet,

De werkgroep  “Kriebelouders” De Bron